Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Апартамент А16 в София | Арх. Наско Петков и Archin Atelie

Какво правите, ако централното помещение на новия ви дом е… коридорът? Вариант А: примирявате се, вариант В: викате архитект, който да префасонира дома ви за 60 секунди. Младо семейство се спира на втория вариант с тази разлика, че периодът за реновация е малко по-дълъг.

С дължина от 21 м и ширина едва от 3, жилището се оказва истинско предизвикателство

Архитектът е Наско Петров от ателие Archin, а това, което заварва в кв. „Манастирски ливади“, е една спалня, затворена кухня и безумно дълъг и тесен коридор. Собствениците обаче искат е повече светлина и втора спалня. „Връчиха ни ключа и казаха: разполагате с 6 месеца, защото ще имаме бебе,“ разказва арх. Петров пред Antre Magazine. Добрата новина е, че мокрите помещения са разположени точно там, където трябва, а квадратурата на апартамента е достатъчна за добавянето на допълнителната спалня.

Новата спалня и завесите

Как обаче добавяш повече светлина, когато трябва да вдигнеш стени, за да създадеш още едно помещени? „Намирането на решение за отделяне на спалня и създаването на самостоятелност беше най-голямото предизвикателство“. Решението се оказва нестандартно: допълнителната спалня е отделена от дневната с плъзгащи стъклени преградни врати и прозирни и плътни завеси.

Интериорът

Линейната структура на апартамента, дълъг 21 м, предопределя решението за интериора – има един повтарящ се мотив във всяко помещение: черната рамка. Материалите са естествени: дървото създава уют, докато акцентите от месинг и и мрамор вдъхват лукс и елегантност.

Архитектурни планове

Фотографии: Ники Динов