Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Каменна къща от Peter Legge Associates в Конемара

Когато за първи път се озовахме в Камен бряг, назъбените високо над морето скали и зелената трева навътре по сушата ни напомни на крайбрежието на Ирландия. Чарноморското селце може и да не е с толкова бурна история като Смарагдовия остров, но двете имат още нещо общо – камъните като традиционен материал за строене.

От каменни руини до съвременен дом

За тях се хванали архитектите от дъблинското студио Peter Legge Associates, които са добре запознати с архитектурната история на родината си.

Те получили необичайно поръчение – от руините на две стари къщи да направят нова. „Целта ни беше да запазим и подчертаем характера на оригиналните каменни постройки. Затова избрахме стъклена свързваща конструкция. Тя е прозрачна и позволяла двете сградите да се виждат напълно и да са в същия синхрон с пейзажа наоколо, както са били предшествениците им.“

Зелени хълмове, стъкло и светлина

Къщата се намира в Конемара, западна Ирландия, а парцелът й е разположен почти до самия бряг сред зелени хълмове, по които се плъзга бризът на Атлантика. Зад нея пък се простира скромната планинска верига Туелв Пинс, която се вижда в далечината от остъкленото помещение, което свързва двете части на дома. То служи за главен вход към къщата, както и за антре към горните етажи – там е бетонната стълба към тях.

За да не бъде като самотен елемент в цялото, архитектите стигат до просто, но гениално решение – отварят стената на едната постройка и добавят няколко квадратни метра остъклена площ. Така увеличават квадратурата на кухнята и трапезарията, и ги даряват с чудесен изглед, както и с източник на светлина. През лятото пък все едно се храним направо на тревата навън, защото витрината се отваря.

Традиционни техники и… добър вкус

Крехкото стъкло изглежда като нежно, но необходимо допълнение към грубите стени. „Не сме традиционалисти, но усетихме, че камъкът е единственият подходящ материал за къщата. Западният бряг на Ирландия буквално е засипан от разпаднали се праисторически брегови укрепления. След това камъните са използвани за изграждането на ранните християнски църкви и си остава основен материал в района и до днес,“ разказват за Antre Magazine архитектите.

Те не използват цимент за скрепянето им, а се спират отново на традиционна техника – суха зидария. „Има много местни майстори, които се занимават с това, а из полето наоколо може да видите много останки от стени, изградени преди векове на същия принцип“.

Дърво, мед и подово отопление

Интериорът напомня за суровата външна красота на къщата – бели стени, много дърво, няколко цветни елемента и бетонни подове. Под тях е положено подово отопление, което гарантира приятна температура вътре без досадните отоплителни тела. На втория етаж са спалните и банята, а светлината в тях се влива през малки, но ориентирани към океана покривни прозорци.

Къщата предполага, че сме в нея основно да се наслаждаваме на природата наоколо, независимо дали вечеряме с приятели в просторната стъклена столова или сме на разходка край брега. И в двата случая красивото ирландско крайбрежие неотлъчно ни прави компания. 

фотографии: Sean Breithaupt, Yvette Monahan Photography

Архитектурни планове