Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Жилище в кула в Мадрид

Сблъскваме се с необичайна дилема – дали трябва да класифицираме това жилище като апартамент, като къща, като мезонет или като нещо четвърто? Разпростира се на площ от 135 квадратни метра на двата най-горни етажа на сграда в квартал Чамбери в Мадрид. Без да броим покрива. Постройката, появила се през 50-те години на 20 век, гледа да оползотвори пространствата в бързо разрастващата се испанска столица и затова расте на височина.

Дом на три нива с ярък интериор, много стълбища и още по-пъстра индивидуалност

Това търсят и хората от Idoia Otegui Arquitectura -предизвикателно и нетрадиционно пространство, на които да развихрят въображението си. Разпределението му обаче следва познатите принципи – най-долу са най-ползваните помещения – кухня, трапезария и всекидневна. Както и скрита стая със стар секретер, която служи за кабинет или гостна в зависимост от ситуацията.

На второто ниво се намира квадратна спалня с неочакван анекс – помещение, до което може да стигнем само по метална вертикална стълба. То е с височина 10 метра и с никакво предназначение. Както казват от Idoia Otegui Arquitectura: “екстравагантност, безполезност, еманация на лукса“.

Но да се върнем в спалнята. Към нея има баня, която също е 10 метра, но на дължина. Широка е едва метър, но това не пречи да ви видят как се къпете, ако такова е желанието ви. Може да ползвате вътрешната й част в по-хладното време – там е ваната. А може да си вземете душ и навън – времето в Мадрид позволява да го правите от февруари до октомври.

От банята излизаме директно на южната тераса. Там има мини басейн с гореща вода. Северната е в сянката на „луксозното“ помещение – лятна кухня и площ от 140 (сто и четиридесет!) метра, на която може да каним гости. И да гледаме Мадрид от високо.

Фотография: Idoia Otegui