Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Апартаментът на Maison Empereur в Марсилия

Една-единствена снимка от това жилище успя да развълнува много хора, в това число и нас. Може би защото в него има много истории – за най-стария магазин за домашни потреби във Франция, за няколко тайни стаи на горния му етаж, за черно-бели снимки, за мебели на векове и предмети, преживели повече, отколкото ние в нашия живот.

Духът на Марсилия отпреди 200 години

Намираме се в Марсилия – град, който буди доста разнопосочни емоции. Съвсем близо до старото пристанище е една от задължителните спирки тук – магазин Maison Empereur, създаден през 1827 г.

Тенджери, ножове, необичайни готварски приспособления, градински инструменти и дори детски играчки са част от артикулите му. Най-интересната му част обаче се намира на горния етаж – малък апартамент, в който може да отседнем през платформата airbnb.

Винтидж и реновации

Атмосферата вътре е трудно да се опише с две думи – винтидж мебели, някои обновени, а други с патината на времето, съжителстват с необичайно реновирани такива. Пердетата са от парчета стари платове, нощната лампа – хрумване на незнаен дизайнер.

А пътуването във времето става съвсем реално, когато пътешественикът, избрал да отседне тук, се оказва без телевизор и wifi в стаята, до която трябва да се изкачи по старо скърцащо стълбище. Асансьор няма.

Фотографии: Victoria Smith, Maison Empereur