Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Реставрирана къща от XVII век

brick house

Колко смел може да е човек в мечтите си, когато си представя жилището си? Една двойка пенсионери в Нортамптъншир се относително смели – в заданието си към архитектите те искат да разширят къщата си, като превърнат стара плевня в жилищна площ, но искат полуразрушената постройка от 17 век в парцела да бъде премахната.

От разрушена фабрика до дом от тухли и стомана

По-безстрашно се проявяват Will Gamble Architects. Те предлагат запазването на руините – останки от някогашна фабрика за пергаментова хартия, и превръщането им в неразривна част от дома. В техните чертежи тухлените й стени от Викторианската епоха обгръщат модернистично разширение от дърво и стомана кортен. В него се помещава кухня с отворен план, трапезария и всекидневна.

„Макар че е занемарена, сградата е имала важна роля за обществото и за производството на пергамент. Според слуховете, произведеният тук е бил доставян директно в кралския двор,“ казва арх. Уил Гембъл. В крайна сметка тухлените стени на фабриката се превръщат в обединяващият елемент и символ на целия проект.

Архитектите избират да ползват половината от площта на бившата фабрика, за да разположат кухнята и всекидневната. Височината й остава по-ниска от тази на стените от 17 век, като така руините запазват ролята си на главен герой в този дом.

Оригинален е и подходът на Will Gamble Architects към материалите. Част от тухлите от фабриката са използвани за стените на пристройката, а каменните плочи от пода й застилат вътрешния двор. 5-метрови греди, открити на парцела, са превърнати в щурцове за прозорците и вратите на кухнята и всекидневна.

Каменни стени и дървени елементи в интериора

Същият откровен подход е използван и в интериора. Старите зидани каменни стени са оставени видими, запазените дървени елементи са възстановени и изложени на показ. Новите материали са в красив контраст със старото – боядисани в бяло стоманени профили на тавана, бетонните первази и варово-циментовата замазка на стените.

Последната изненада се крие в историята на фабриката за пергамент. Тя е построена на това място заради подземните води, които се ползвали за обработката на кожите за хартията. В проекта на Will Gamble Architects потокът е изкаран на повърхността и превърнат в декоративен елемент в двора.

Архитектурни планове

Фотографии: Johan Dehlin