Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Реновирана къща в с. Смиловци, Сърбия

Реставрация, реновация, използване на старото за база на новото – това е тема, за която няма да се уморим да говорим. А днешният ни пример е едва на няколко километра от София, всъщност на точно 30 км от Калотина в западна посока.

Намираме в селцето Смиловци близо до Цариброд, Сърбия. Къщата по нищо не се различава от традиционните селски постройки, строени и в България от средата на миналия век. Modelart Arhitekti обаче трябва да я превърнат в модерна уикенд вила, като запазят духа й.

Покрив и допълнителни стаи

Първата работа е да подменят покрива – съвсем разбираема дейност за нещо на няколко десетилетия живот. Последва „невидимо“ разширяване – от три от четирите си страни площта й се увеличава чрез пристрояване.

Новите стени са облечени в местен камък, а южната е от перфорирани подвижни панели, които през лятото се отварят и откриват гледка към доста уютна тераса.

Черги, камък и балкански мотиви

Мотивите на перфорациите напомнят характерните шарки на чергите – една истинска и пъстра ни посреща на влизане от терасата.

Колкото до разпределението, то е съвсем традиционно – на долния етаж са всекидневна, кухня и трапезария, а на горния – три спални и баня.

Бихме се разходили до Смиловци, за да й се полюбуваме отдалеч… след карантината.

Къщата в първоначалния й вид

Фотографии: Стефан Ивкович