Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Микро апартамент в София

Спалня, кухничка, трапезария и баня на 17 квадрата? Възможно е

Много или малко са 17 квадратни метра за живот? Според арх. Боян Костадинов от ателие Boykott са напълно достатъчни. Ако сме достатъчно умни, за да ги оползотворим правилно.

Таван и бюджетни мебели

Той получава задание да превърне таванско помещение в София в уютно и пълноценно пространство за отдаване под наем. Бюджетът не е голям, което за някои може да е ограничение. За арх. Костадинов обаче е стимул да помисли за детайлите, които визуално да уголемят мястото. Мебелите също са бюджетни и съвсем закономерно са от добре познатия ни шведски мебелен гигант.

Линейните елементи са свързващото звено в цялото пространство. Те го разширяват оптически и го правят по-разчупено.

Интересен е и мотивът за избора на предимно тръбни мебели – освен че са леки, те позволяват на погледа да минава през тях без да се блъска в масивни предмети.

Една чудесна баня

Банята и тоалетната са се сгушили на 1.3 квадратни метра. Графичните плочки по пода и особено семплите правоъгълни по стените обаче я правят едно от най-креативните кътчета в жилището. Трикът на арх. Костадинов – малкият размер на стенните плочки и голямото огледало разширяват банята.

„Най-важното е, че в тези 17 кв. м заедно със стените успяхме да съберем зона за кухня, за трапезария/работа, за дневна, която се превръща в спалня, баня. Има и нещо като антре с място за обувки и дрехи,“ допълва арх. Костадинов.


Галерия

Фотографии: Григор Атанасов, Боян Костадинов

  • All

Виж още