Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Апартамент в центъра на София

В София като във Виена

Жилищни кооперации или кооперативни домове в София и България се появяват в първите десетилетия на 20 век. Затова не разполагаме с кой знае колко богата база за експериментиране, каквато имат архитектурните и интериорни ентусиасти във Виена, Париж или дори Прага.

Много често обаче старите софийски апартаменти не получават заслужилото отношение. Противоположен е случаят с този немалък площад в центъра, възстановен по проект на L6 студио.

Мозайки, корнизи и паркет

Заварено е: нелогично преграждане на пространството, за да се получат три отделни жилища от едно; унищожени оригинални мозайки; почти заличени корнизи.

За да възстановят отчасти оригиналния вид на апартамента, архитектите разглеждат стари чертежи на сградата, както и разпределението на идентичен апартамент на долния етаж.

Корнизите и камината са възстановени дословно, паркетът е нареден по ретро тертип „рибена кост“, при мозайките има намигане към тетриса.

Столовeте Eames, Pantone и този на Рон Арад за Vitra, лампите Catellani & Smith, Flos и Ingo Maurer ни напомнят, че сме в 21век.


Галерия

Фотографии: Александър Новоселски

  • All