Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Апартамент със зеленчукова градина

Градско жилище на приземен етаж в Сао Пауло

Това е Роберто. Роберто се занимава с маркетинг, медии, храна, рисуване и доста други неща като типичен милениъл. Именно като такъв той успява да открива красотите и на привидно неугледните части на Сао Пауло, Бразилия. Така попада на запусната апартаментна сграда в квартал Пиньейрос и моментално разбира, че тук се намира бъдещия му дом.

100 квадрата, светлина и градина

Благодарение на неговите усилия, сградата постепенно е обновена. Жилището, което ще се превърне в негов дом, също претърпява много трансформации. С тях се заемат Vapor Arquitetura. Апартаментът на Роберто „се завърта“ около градината и всъщност се състои от обединението на две жилища на приземния етаж. Така площта му достига 100 кв. м без да броим двора – той е 40. Когато го заварва, той е посърнал, бетониран и безжизнен.

apartment curtains

Завеси вместо врати

„Исках широко пространство, в което градината е част от дома. Тя трябваше да е приятна, а не просто „мястото навън“, разказва Роберто пред Historias de casa. И както между вън и вътре за него няма граници, така няма и в неговите 100 квадрата жилище. Всички врати са заменени със завеси. Релсата, по която се движат тези между кухнята и всекидневната, е един от най-любопитните детайли в дома му.

Интериорът

Както вече ни е ясно, Роберто не е придирчив към марки и луксозни квартали, но затова пък предпочита да се обгражда с предмети, които лично за него значат нещо. Същото става и с мебелите – много от тях липсват в апартамента му дълго време, защото е избрал да изчака „срещата“ си с подходящия такъв. Така става с дивана, дело на неговия приятел арх. Бруно Мейлерес, както и с поставката за грамофонни плочи, изработена от брат му и снаха му. Снимките от пътуванията на Роберто, особено тези в пустинята Атакама, са допълнителната свръзка между собственика и интериора. Както и растенията – тези вътре са основно подарени, но тези навън са избрани от Роберто, за да са полезни – подправки, ягоди и местни плодове като жабутикаба.

Финални детайли

“Кухнята е центърът на един дом“ – това вярване се оказва напълно в унисон с разбиранията и на Роберто. Неговата е практична, компактна, светла и с чудна гледка към градината. А това не е случайно – като отвори прозореца пред плота с мивката, той може не само да наблюдава зеленината, но и да участва в разговорите на приятелите, които са му дошли на гости. Видно място в кухнята заема сервизът от традиционен бразилски порцелан Monte Siao, наследен от баба му. „Най-важните хора в живота ми и най-важните ми занимания са навсякъде в апартамента ми. Затова да се прибирам тук е истинско удоволствие.“

Фотографии: Isadora Fabian, Historias de casa

Вижте цялата галерия тук:

  • All