Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

„Черната“ къща в Банкя

Замисляли ли сте се, че създаването на дом не е процес с начало и край? И не говорим за народната мъдрост, че по една къща вечно има какво да се работи, а за факта, че домът ни се развива и променя заедно с нас. Това е една от идеите в архитектурата и интериора, които вълнуват не само нас, но и L6 Studio. През 2008 г. арх. Адриана Димитрова, арх. Ивайло Захариев и арх. Мирослав Драгнев проектират едноетажна къща в Банкя, която да е контрапункт на съществуващата сграда в парцела. Десет години по-късно новата мраморна облицовка на старата къща е длъжна „да се съобрази“ с фасадата на новата.

Къщата, един басейн и западният вятър

Заданието, което получават архитектите, е за модерна постройка, която да се ползва от гостите на семейството и да контрастира със съществуващия дом. Той е строен през 90-те години на миналия век и има по-класическа визия. „Търсехме най-доброто място за новата къща в двора – как от нея да се възприема съществуваща сграда с колоните,“ разказва арх. Захариев. Имотът се намира на хълм със силни западни ветрове, които от недостатък се превръщат в решение на въпроса с местоположението.

„Разположихме новата черна къща така, че да закъта целия двор от запад и да осигурим по-дълго използване на двора през топлите месеци.“

Така се осъществява и втората задача, поставена от инвеститорите – басейн. „Клиентите искаха покрит басейн,“ пояснява арх. Захариев. „Убедихме ги, че той би направил сградата прекалено голяма и тя ще започне да съперничи на старата бяла къща.“

Интериорът и материалите

По-приглушена заради цвета си и простите си обеми, новата къща е като практичната, но модерна по-малка сестра. Тя дори използва част от „дрехите“ на голямата – камъкът за покривни шиндли на старата се превръща в настилка и облицовка на стените на новата. „Черната къща е първата къща на L6, която разработихме изцяло – както архитектурния проект, така и интериора. А това прави сградата цялостна. Отделните обекти в интериора са продукт на много разговори с клиента,“ разказва арх. Захариев.

Най-голямото предизвикателство вътре се оказва кухнята – семейството обича да готви и обича да го прави с приятели, затова иска голяма професионална кухня. Част от нея е мощен абсорбатор – уред, който определено не е от най-атрактивните в дома. „Притеснявахме се, че той няма как да изглежда добре в такава представителна съвременна къща, но успяхме да намерим добрия тон и да свържем всичко в едно.“Сред останалите мебели са диван Soft Wall/Living Divani с масичка африканско дърво, кресло Mart/ B&B, бар столове Alias, трапезни столове DSW/Vitra, масаа Synapsis/Porro, легло Starck/Driade.

Старото среща новото среща старото

Какво се случва десет години след строежа на черната къща? През 2018 г. L6 Studio са натоварени със задачата да облицоват къщата с колоните с бял мрамор с по-класически детайли, изпълнени по традиционен начин. „Новата черна къща вече беше контекстът, с който трябва да се съобразим,“ казва арх. Захариев. Така, в неспирен диалог между старото и новото, този дом в Банкя живее и се променя паралелно с промените в живота на собствениците си.

Архитектурни планове


фотографии: Мисирков/Богданов

Вижте цялата галерия тук:

  • All

Виж още