Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Къща от стара плевня в Естремадура

Разпадаща се селска постройка + архитекти с мисъл = модерна и устойчива къща, в която бихме живяли. Този проект на испанците Abaton Arquitectura не е нов, но ни е особено любим, защото комбинира голяма част от нещата, които ценим в съвременната архитектура.

Каменна зидария и мъдростта на овчарите

На парцела край Касерес в испанската провинция Естремадура се заварват останките от някогашна плевня. За съжаление каменната зидария, скрепена с кал, не издържа на желанието им да я ползват за основа. Налага се да я разрушат и да започнат нов градеж, но на същото място и със същите камъни, като този път спойката е цимент.

Архитектите решават да запазят оригиналната ориентация и местоположение на сградата, защото едно време животновъдите са били наясно какво правят – използвали са релефа, посоката на реката и слънцето по най-рационалния възможен начин.

Off-grid със слънчеви панели и два потока

Точно това направили и Abaton. Тъй като парцелът се намира на отдалечено и отдавна забравено от мнозина място, ток и вода няма. Последното обаче се оказва плюс. През мястото минават два пълноводни планински потока, които текат през ненаселен и изключително чист район. Те задоволят напълно нуждите на къщата, като се филтрират единствено за механични отпадъци. След това отпадните води биват пречистени и се връщат обратно в реката.

Токът идва от слънчеви панели през лятото и мини хидроцентрала през зимата. Тъй като къщата е с южно изложение, през зимата почти не се налага отопление – огромните витрини на долния етаж позволяват и последният лъч да нагрее бетонния под. След това топлината се съхранява за през нощта с помощта на дървени кепенци.

Витринни прозорци и детска стая за шест деца

Мястото на някогашната плевня е най-обитаваното пространство в къщата – разполага с дълга маса и изобилие от светлина. През лятото прозорците се отварят и се озоваваме директно сред хълмистия пейзаж на Екстремадура.

На втория етаж, където преди се е намирал сеновалът, се помещават спалните. Без излишен лукс, в тях има всичко необходимо, а баните са повече от прекрасни. За мивки са използвани старите корита за водопой на добитъка. Детската спалня пък е предвидена за поне шест деца и много игри, а банята към нея разполага с умивалници на две нива.

И вода, вода, вода

Дори вътрешното пространство, където се е съхранявала водата, е запазено. Благодарение на хладината му, през лятото обитателите въобще не използват климатици.

Всичко това няма как да не се хареса на животновъда Хосе Висенте Хименес, бившият собственик на земята. Говедата му продължават да пасат на околните ливади и добавят още един щрих към идиличния живот, който си представяме в къщата.

Плевнята в първоначалния й вид

Архитектурни планове

фотографии Abaton Architecture/Belen Imaz

Вижте цялата галерия тук:

  • All

Виж още