Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Интериор на еднофамилна къща в София

Архитектурата и астрологията вървят ръка за ръка в това хармонично жилище

Астрология и архитектура – какво общо имат тези две науки? Арх. Никола Николов вярва, че домът е физическо отражение на същността на обитателя си и че архитектът трябва по някакъв начин да опознае клиента си, преди да му предложи проект за жилище. Студиото му Matrang работи с астродизайн – комбинация от астрология и психология, която помага за опознаване на нуждите на клиентите му.

„Изследваме с научен подход как хороскопът на един човек влияе върху неговите предпочитания за обитание,“ казва арх. Николов. Той пояснява, че често се случва хората да искат дом, който не отразява личността им, а просто повтаря клишетата на социалната им среда, принадлежността към определена група или желанието да избягат от нещо.

Един от последните проекти на Matrang, по които работят арх. Николов и арх. Елена Павлова, е интериор на новопостроена къща в столичния квартал „Малинова долина“. Младото семейство с три деца няма ясна представа как иска да изглежда домът им, затова пък вече е разпределило стаите между членовете си.

„Винаги държим последните щрихи от интериора да се нанасят от собствениците. В нейния случай бяхме оставили метални пръстени в парапета на стълбата и с тънко корабно въже тя сама изплете парапета си,” разказва арх. Николов.

Приказна е и втората детска спалня по идея на по-малката дъщеря – тя иска да заспива в къщичка с балдахин, а нейните плюшени приятели да имат дом-дърво, където да живеят. Дървото служи и за поличка за книги, а най-любимата ни част е облакът на стената, от който „вали“ бляскав дъжд – миниатюрни вградени лампички.

Колкото и отнесена към звездите да ни звучи астрологията, толкова функционални се оказват решенията на архитектите в този дом. Електрическото захранване, осветлението, управлението на щорите и пердетата става чрез автоматизираната система KNX.

Къщата разполага с подово отопление и камина, а няколкото конвектора са скрити в перфорирани шкафове. Преобладаващият материал е дъб – фурнир, масив или трислоен паркет, а корпусните мебели са съвместна работа с Алтех Дизайн.

Обединяващият елемент в целия дом е стълбището. Освен че свързва първия с втория етаж, мотивът от металното пано на парапета се повтаря във вратичките на гардероба под него, както и на една от стените в родителската спалня.


Галерия

Фотографии: Павел Павлов

  • All

Виж още