Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Градска реновация край Вълтава

prague riverfront

Има хиляди причини да посетим Прага – удивителната й архитектура, културното богатство, разнообразието от гледки и преживявания, и чудесната бира са малка част от тях. От тази година към тях добавяме още нещо – реновацията на бреговете на Вълтава, което прави разходката край реката още по-привлекателна. Работата по нея започна през 2009 г. и първата й фаза беше завършена съвсем наскоро. Автори на проекта са студио Petr Janda/Brainwork.

4 км край реката с 6.5 милиона евро инвестиция

Вълтава е гръбнакът на Прага – всички пътища в чешката столица водят към нея. С това наум Petr Janda/Brainwork решават да заложат на контраста между вън и вътре, на напрежението между отвореността на реката и закътаните пространства на някогашните складове за лед. В първата фаза от проекта са реновирани 20 такива.

Кафенета, галерии, библиотека, театрална зала и обществени тоалетни

Тайната на Petr Janda/Brainwork е в използването на модулни елементи, които да позволят нужните промени в зависимост от различните дейности, за които ще се ползват 20-те склада.

Архитектите правят проект за цялостната реновация и оползотворяване на складовете, макар последващата им функция да е много различна. Някои ще са барове и ресторанти, други – културни центрове като галерии, библиотеки, зали за представления, а трети – модернистични обществени тоалетни.

Въртящи се прозорци, бетон и стомана

Безспорно най-впечатляващите от целия проект са кръглите отвори, които се сдобиват с въртящи се по централната вертикална ос прозорци. Със своите 5.5 м диаметър, 7 см дебелина и тегло от 2.5 тона те, според архитектите, са най-големите въртящи се прозорци в света. Отварянето и затварянето им е моторизирано. Материалите за реновацията на всички 20 склада от двете страни на Вълтава са едни и същи – бетон за стените и пода, стомана за вратите и стълбищата вътре.

Технически спецификации

Подово отопление, климатици с рекуператори и инфрачервена отоплителна система осигуряват комфортна температура в помещенията целогодишно предвид факта, че кръглите прозорци също са отворени целогодишно. Всяко от 20-те пространства разполага с подвижна защита от наводнение, модулни тоалетни и бани от неръждаема стомана. Изхвърлянето на отпадъците е механизирано, като те директно се изпомпват в градската отпадна система.

Какво предстои

Следващите фази от проекта включват проектирането на градска мебелировка – пейки, кошчета за боклук, чешми, както и плаващ в реката басейн и плаващ кей за круизните корабчета. Все още не е решен въпроса с осветлението по брега, както и намаляването на плавателните средства и платформи, закотвени по протежение на обновената част край Вълтава.

Архитектурни планове


Фотографии: BoysPlayNice Photography & Concept

Виж цялата галерия тук:

  • All

Виж още