Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Каменна къща на Пелопонес от Z-Level architecture

От стара плевня до модулен дом

Във времена, които изискват затваряне, поглед навътре и търсене на отговорите в нас самите, поглеждаме към един дом, който е истинско убежище. Намира се в живописен каньон на полуостров Пелопонес на границата с територия, част от Натура 2000.

На терена архитектите Z-LEVEL заварват стара каменна постройка, в която някога са прибирали добитъка. Те решават да я надградят, като се стремят новата къща да не „стърчи“ над нивото на път, за да не прегражда гледката на минаващите по него.

Съвсем естественото решение е и да се използват основно местни и естествени материали – камък и дърво. Домът, който носи името Yoik of Taygetus, е разделен условно на три зони, благодарение на модулната си конструкция.

Стъкло и гледки към Пелопонес

Слънчевата веранда е и входът на къщата с просторно място са сядане и каменно огнище. Дългата стъклена стая е помещението, където се случва всичко. По остъклен коридор стигаме и в третото интимно пространство – двете спални и бани.

Югоизточната част е на къщата е остъклена и гледа към каньона и околните планини – в нея се намират кухнята, всекидневната, библиотеката и малък кът за дрямка.

Северозападната част е е от камък и е вдигната върху оригиналната стара постройка, чиито стени са запазени като любопитен детайл от интериора.

Както и предполагахме, къщата има малък въглероден отпечатък, ползва соларна енергия и е строена с помощта на местни майстори.

Фотографии: Viceversa, Angela Varveri & George Hatzakos

You might be interested in …

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.