Запиши се за новини от Antre.
Expand search form

Онлайн медия за архитектура, домове и добър живот

Юрти за колоездачи в Норвегия

Покрив над главата, вана пред вратата и колело в краката

Идеята за създаването на това място e свързана с велосипедите. Собственикът му Оивинд е запален колоездач и прекарва времето си в кръстосване на горите на две колела. Хрумва му, че би било прекрасно, ако има специално място, където любителите на велосипедите да могат да отсядат и да се наслаждават максимално на хобито си.

Малък парцел в южна Норвегия се оказва идеален, защото тази част на страната е предимно равна и скалиста, което пък означава че няма много дървета и е чудесна за колоездене.

И понеже Оивинд си е волна душа и спортен тип, съвсем не му трябват удобства 5 звезди, за да се чувства добре. На този принцип решава да направи и хотела си – 9 юрти, разположение върху дървени скари около малко езеро. Седем от тях са за двама човека, а две – за 4-членни семейства.

Ако не сте любители на завръщането към природата обаче, това място не е за вас. Няма ток и течаща вода – юртите се отопляват с печки на дърва и се осветяват със свещи вечер. Душовете представляват лейки със слънчева вода, но затова пък може да се наслаждавате безкрайно на традиционната сауна. Допълнителна романтика осигуряват металните френски винтидж вани пред юртите.

Типичният ден в тук започва със закуска в ресторанта (не, не трябва да си готвите сами), след което се мятате на колелото (може да ползвате и водач) и обикаляте из равния норвежки пейзаж. Връщате се за обяд, или пък приготвяте храна на огън на мястото, до което сте стигнали. Следобедът може да прекарате в сауната или във ваната пред собствената си юрта под звуците на норвежки птички и с гледка към езерото.

Наблизо няма дискотеки, ресторанти или магазини, но ако сте дошли до тук, едва ли ви ще ви липсват. Защото споделяте философията на Оивинд.

„Колкото по-просто, толкова по-добре. Истински щастливец съм, че мога да се издържам по този начин. Защото се забавлявам и ми харесва. Гостите са запленени от мястото и казват, че е точно каквото са го видели на снимките. Което е страхотно!“

Фотографии: Espen Bierud Orig, Canvas Hotels